Savaş karşıtları dün dünyanın her yerinde seslerini yükseltti. Rusya’da sokağa çıkan binlerce kişi, polis engeli ile karşılaştı.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in kararıyla Ukrayna‘ya başlatılan işgal, tüm dünyanın gündeminde. Dünyanın çeşitli ülkelerinde ‘savaşa hayır’..
Moscow: pic.twitter.com/8S9XPCiFvy
— Alejandro Alvarez (@aletweetsnews) February 24, 2022
Rusya İçişleri Bakanlığı göstericilere ‘sokağa çıkmayın’ uyarısı yaptı, başkent sokaklarında güvenlik önlemleri artırıldı.
Reuters‘ün belirttiğine göre polisin müdahalesine maruz kalan göstericilerden 1600 kişi tutuklandı.
UPDATE: Russian police have arrested at least 167 people across the country protesting against Russia's invasion of Ukraine, according to an independent human rights monitor.
Reporters say dozens were arrested in Moscow and at least 20 others were detained in St. Petersburg. pic.twitter.com/U5yRseScIG
— AJ+ (@ajplus) February 24, 2022
Rusya’da bağımsız 30 medya kuruluşunun oluşturduğu Syndicate-100, “Acı, öfke ve utanç” başlıklı açıklamasında, “Biz gazeteciler, Rus liderliğinde başlatılan katliamın kesinlikle karşısında olduğumuzu beyan ediyoruz. Savaşa hayır” dedi.
2021 Nobel Barış Ödülü sahibi Novaya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dmitry Muratov da Putin’in Ukrayna’ya müdahalesini kınayan bir paylaşım yaptı.
Photos of one person pickets in Kirov (photo 1), Volgograd (2), and Moscow (3 & 4) today and yesterday against #Russia conducting war against #Ukraine.
Courageous people. pic.twitter.com/ojyMpOMTJm
— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) February 20, 2022
Türkiye’de de savaş karşıtı protestolar gerçekleşti. Antalya‘da sokağa çıkan Ukrayna, Rusya, Türkiye vatandaşları, ellerinde ‘Katil Putin’ yazılı panlkartlarla ‘savaşa hayır’ dedi. Rusya ve Ukraynalı vatandaşlar ayrıca İstanbul‘daki Rusya Başkonsolosluğu binası önünde toplandı, bazı sivil toplum örgütleri de gösteriye destek verdi.
Rusya’ya spor dünyasından da tepkiler geldi. UEFA Avrupa Konferans Ligi Play-Off Turu rövanş karşılaşmalarında savaş karşıtı mesajlar verildi. Çek Slavia Prag takımı, “Ukrayna’nın yanındayız” tişörtleri ile ısınmaya çıkarken, Napoli ve Barcelona futbolcuları, karşılaşma öncesi birlikte “Savaşı durdurun” pankartı ile fotoğraf verdi. Atalanta’nın Ukraynalı oyuncusu Ruslan Malinovskyi, attığı golden sonra “Ukrayna’da savaş istemiyoruz” yazılı tişörtünü gösterdi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)